Idealne frizure za vašo obliko obraza

Pravilno umivanje las (šamponiranje)

Pravilno pranje lase je prvi osnovni korak za zdrave in lepe lase. Bistveno je, da ne podcenite njegove pomembnosti, saj boste s tem zgrešile podobno napako kot večina drugih.

pravilno umivanje las

Morda se vam bo pranje las zdelo kot neka nepotrebna znanost, ampak verjemite, da če boste upoštevale spodnje nasvete, se bo to poznalo na vaših laseh, ki vam bodo hvaležnost vračali na najlepši in najbolj možen zdrav način!

Pred pranjem morate najprej pravilno razčesati vozle, saj se boste s tem izognile, da bodo vaši lasje po umivanju manj zapleteni.

Potem je na vrsti šamponiranje, pod kar spada izbira pravega šampona in prave količine.

Glede na tip vaših las, ki so lahko normalni, mastni ali suhi, uporabljajte samo kakovostne (ki so dražji, a nikar se ne pritožujte) šampone za lase.

Če imate zelo mastne ali zelo suhe lase, se posvetujte z vašim frizerjem ali dermatologom , če menite, da je vaš primer ekstremen.

Potem, ko ste izbrale pravi šampon, ste pripravljene na umivanje las. Lase morate popolnoma zmočiti. S prsti pojdite skozi lase in se prepričajte, da je voda prodrla do lasišča. Pri tem obvezno uporabljajte toplo vodo (ne vročo in ne hladno), ki pomaga, da se šampon bolje absorbira v površinsko plast las in je zaradi tega tudi bolj učinkovit. S tem se bodo mrtve kožne celice lažje odstranile z lasišča. In nikakor ne bodite grobe do vaših las, ko bi jih rade osušile.

Kako določiti optimalno količino šampona?

To je najbolj pogosta napaka, ki se pojavlja ob umivanju las in večina se jih ne zaveda, kako je ta korak pomemben. Če boste uporabljale preveč ali premalo šampona, boste občutile negativne posledice.

Odvisno od dolžine vaših las, na dlan si kanite sledeče količine šampona in gotovo ne boste zgrešile:

  • za kratke lase, kaplja s premerom cca. 1.5 cm
  • za srednje dolge lase, kaplja s premerom cca. 2.5 cm
  • za dolge lase, kaplja s premerom cca. 4 cm

Razmažite si šampon med dlanmi in ga nanesite na lasišče. S konicami prstov nežno vtrite šampon in masirajte lasišče, dokler se ne naredi pena. Nikakor ne uporabite šampona na celotni dolžini las, saj si lahko zaradi tega poškodujete površinski sloj las. Popolnoma dovolj bo, če boste s prsti samo porazdelile nastalo peno po celotni dolžini las.

In nikakor ne nanašajte šampona na konice, saj je to lahko eden izmed vzrokov za razcepljene konice.

Potem popolnoma izperite lase. S prsti pojdite skozi lase in lasišče, saj je zelo pomembno, da šampon dobro izperete. Šamponi namreč vsebujejo sestavine, ki vam lahko izsušijo lasišče in povzročajo srbečico.

Ponovite postopek in videle boste, da bo zdaj veliko več pene, ki bo tudi bolj gosta. To pomeni, da ste uničile (ali vsaj bistveno zmanjšale) umazanijo in »mast«, ki je bila na laseh. Če je bilo že prvo penjenje zelo gosto, postopka ni treba ponoviti.

Vaši lasje so zdaj umiti, čisti in pripravljeni na naslednji 2 koraka