Idealne frizure za vašo obliko obraza

Lak za lase – popolna oblika za vse (ne)priložnosti

lak za lase»Kako obdržati to obliko« – je najtežji del oblikovanja mnogih pričesk in takrat pride na pomoč lak za lase. Za »to« je tudi najbolj koristen.

A preden pograbite prvi lak za lase, ki vam pride pod roke in začnete s pršenjem, imejte v mislih to, da obstajajo različne vrste lakov za lase, ki bodo učinkovale drugače glede na tip vaših las in stil, ki ga želite doseči.

In prav tako je pomembno, da znate lak za lase pravilno uporabiti, saj boste samo tako dosegle in ustvarile najlepše in najboljše rezultate. Pa začnimo…

Vrste in pravilna izbira lakov za lase

Najbolj pomembna karakteristika tega izdelka je stopnja jakosti, ki bo zagotovila obstojnost vaše pričeske. Glede na ta kriterij, lake za lase delimo na blage, srednje močne in zelo močne.

Blagi

Če želite, da bodo vaši kodri in valovi naravno brezskrbno sledili vašemu gibanju in naravnim sapam vetra, so blagi in srednje močni laki za lase so idealna izbira, saj si z njimi ne boste pokvarili naravne oblike pričeske.

Če imate kratke lase, bo blažji lak obdržal vašo pričesko pod kontrolo in izognili se boste pramenčkom las, ki bi želeli stati po svoje. Krasna izbira, če potrebujete lak za vsakodnevno utrjevanje pričeske.

Srednje močen

Tej laki bodo ohranili praktično vse lase na svojem mestu, zato so odlična izbira za aktivne dneve in seveda različne vremenske (ne)prilike. Idealni so za bolj zahtevne pričeske, ki potrebujejo več »podpore«, da obdržijo obliko.

Odlični so tudi za manj zahtevne dvignjene pričeske in za utrjevanje določenih delov frizure, recimo frufruja.

Zelo močni

Laki, ki imajo najvišjo stopnjo jakosti, se hitro sušijo in so namenjeni temu, da ukrotijo zelo zahtevne pričeske, ne glede na vremenske pogoje.

Lahko jih uporabljate za pričeske, ki so počesane nazaj ali za tiste »punk« kratke frizure, ki so predhodno oblikovane z gelom.

Imejte v mislih, da nimajo vsi proizvajalci vseh vrst laka.

Poleg stopnje jakosti, ki je gotovo najbolj pomemben faktor, morate ob izbiri laka za lase v obzir vzeti še nekatere druge karakteristike izdelka:

  • VonjV ponudbi obstajajo parfumirani laki z različnimi sadnimi in cvetličnimi vonji ter seveda tisti brez. Če uporabljate odišavljen šampon ali balzam za lase, potem vam svetujemo, da uporabljate lak za lase brez vonja ali takega, ki se ujema z vonjem šampona ali balzama.
  • Način nanosaObstajata 2 vrsti laka za lase, ki se delita glede na način nanosa: laki z enakomernim/neprekinjenim pršenjem in laki s »pumpico«(pri nas so izjemno redki). Izberite tistega, ki bolj odgovarja vašemu stilu.
  • Zaščitni faktorObstajajo laki za lase z UV zaščito in taki, ki so odporni na vlago. Te lake izbirajte glede na probleme z vašimi lasmi ter glede na lokalno klimo ozračja.
  • Tip lasNekateri laki ponujajo specialno nego glede na določen tip las. Tako obstajajo laki s posebnimi formulami za kodre, proti izgubi vlage, za dodaten sijaj in volumen las ter za barvane lase.

Poznate vse te vrste lakov? OK, naslednja zelo pomembna stvar je, da pravilno določite lak za izbrano pričesko ali priložnost.

Če planirate, da boste dan preživele zunaj in na močnem vetru, potrebujete močen lak. Za naravni in sproščeni videz pričeske je dovolj lak za lase blage jakosti, medtem ko bodo bolj zahtevne ali recimo dvignjene frizure zahtevale najmočnejši lak za lase.

Zato imajo mnoga dekleta v svojih omarah več različnih lakov za lase, da imajo vedno pri roki tistega, ki je najbolj primeren za izbrani stil.

Ko izbirate lak za lase, se vedno ravnajte glede na tip in potrebe vaših las ter seveda upoštevajte priložnost, na katero se pripravljate.

Kako pravilno izbrati lak za lase?

Pravilna uporaba laka je več ko to, da ga držite dovolj stran od glave in pritiskate na pršilec.

Najprej morate vedeti, zakaj natančno uporabljate lak in kako doseči najboljše rezultate, da bi dobile popolno frizuro. Lak morate nanašati najmanj 30 cm stran od glave in pomembno je, da to dosledno upoštevate.

Nekaj odličnih nasvetov, kako najbolj izkoristit lak v različnih situacijah:

Navadno oblikovanje

Dokler so lasje še vlažni, nanesite lak na tiste pramene, ki jih želite oblikovati. Pomagajte si z glavnikom in takoj postavite lase v želeni položaj – večina lakov se zelo hitro suši in čakanje lahko pokvari oblikovanje pričeske. Da boste dosegle popoln »finiš« pričeske, si končno obliko še dodatno utrdite in si s tem zagotovite, da bodo lasje ostali tam, kjer so.

Maksimalna čvrstost

Za maksimalno čvrstost si najprej oblikujte pričesko, potem pa še natančno razpršite lak po celotni dolžini las, zlasti na problematičnih delih, ki jih lahko podržite z rokami, dokler lak »ne opravi svojega« (dovolj je že nekaj sekund).

Volumen

Za doseganje ekstra volumna, poizkusite sledečo tehniko: sklonite se naprej in stresite z glavo. Nato se zravnajte in začnite oblikovati spodnje pramene tako, da jih popršite z lakom za lase. Vedno počakajte nekaj sekund, preden nadaljujete z naslednjim pramenom.

Na ta način boste dvignili lase tik ob lasišču in ustvarile krasen volumen. Potem oblikujte frizuro tako, kot želite in po potrebi dodajte še malo laka.

Triki in nasveti:

  • Preden uporabite lak za lase, vedno premešajte embalažo. Laka za lase si nikoli ne pršite samo na enem mestu.
  • Če imate suhe lase, uporabljajte lak brez alkohola, saj ta izsušuje lase. Na žalost boste prikrajšane za kar nekaj vrst lakov in njihovih proizvajalcev, saj jih večina uporablja alkohol.
  • Če so vaši lasje mastni, izogibajte se lakom za dodatni sijaj las.
  • Poleg alkohola, laki za lase vsebujejo različne kemikalije in če ga redno uporabljate, bodite pozorne na to, da si redno in pravilno umivate lase, saj boste samo tako obdržali njihovo zdravje in se znebili morebitnih ostankov laka na laseh.

Pozor!

  • Večina lakov za lase je gorljiva, zato jih nikoli ne uporabljajte skupaj z likalnikom za lase, kodralnikom ali sušilcem za lase, saj lahko najmanjša napaka pusti katastrofalne posledice.
  • Prav tako bodite pozorne, da si ga ne razpršite naravnost v oči, saj lahko pride do vnetja.

Lak za lase je krasen proizvod in primeren za večino pričesk in tipov las. Izberite ter uporabljajte ga na pravi način in pomagal vam bo pri mnogih sijajnih pričeskah, od najbolj preprostih pa do najbolj elegantnih.

Če pa lak za lase ne odgovarja zahtevam vaše pričeske ali tipu las, obstajajo tudi drugi proizvodi, ki so namenjeni oblikovanju las. Gel, vosek in pena so najbolj pogosti in eden izmed njih vam bo gotovo odgovarjal (če ga boste pravilno izbrale in uporabljale) in bo zadovoljil tudi najbolj zahtevne uporabnice.