Idealne frizure za vašo obliko obraza

To je gotovo najbolj vroča tema, okoli katere se že veliko let porajajo različna mnenja.

Nekateri trdijo, da je brazilsko ravnanje las popolnima neškodljivo, spet drugi želijo dokazati, da je ta nega nedvomno škodljiva za zdravje, tako za osebe, ki se jim izvaja tretman kot za tiste frizerje, ki ga izvajajo.

A o čem se pravzaprav gre?

Največja polemika te nege se vrti okoli formaldehida, kemične spojine, ki jo mnoge svetovne zdravstvene organizacije smatrajo za rakotvorno in se nahaja v večini proizvodov za brazilsko feniranje.

In zakaj je to samo domneva? Formaldehid je v bistvu plin, a kot tak ni prisoten v teh preparatih. V teh je namreč metilen glikol, spojina, iz katere se s pomočjo z visoke temperature (likalnik za lase), sprošča formaldehid.

A formaldehid ne ostane v laseh, temveč se sprošča v zrak. Če ima salon dobro urejeno prezračevanje, to ne bi smelo predstavljati problema za osebo, ki se je odločila za keratinsko nego las, saj bo tem hlapom izpostavljena samo za kratek čas.

Problem lahko nastane pri frizerjih, ki so vsakodnevno izpostavljeni tem hlapom, zato je zelo zaželeno, da nosijo zaščitne maske.

Potem lahko na različnih mestih slišite pritožbe nezadovoljnih strank, kako jim je ta postopek poškodoval lase ali pa so jim lasje po negi začeli lasje izpadati. In morda je res, da je v njihovem primeru izpadanje las povezano s tem postopkom. A po drugi strani, po vsem svetu obstaja veliko število nadvse zadovoljnih žensk, ki vam bodo z gotovostjo trdile, da se nimate česa bati.

In ne pozabite, obstaja mnogo drugih postopkov in neg, za katere je splošno znano, da lahko povzročijo poškodbe in izpadanje las, pa jih vseeno vsakodnevno koristite.

Nedvomno drži, da ima pri tem največjo vlogo oseba, ki opravlja ta postopek, predvsem njena strokovna usposobljenost in seveda proizvodi, ki jih pri tem uporablja.

Obstaja seveda tudi druga možnost in sicer da brazilsko feniranje las izvajate s proizvodi brez formaldehida in metilen glikola. A če se zdaj sprašujete, zakaj bi potem v prvi vrsti sploh uporabljale proizvode s formaldehidom, vam bomo povedali sledeče:

Nekatere raziskave so pokazale, da obstaja utemeljen dvom v učinek keratina na samo nego, kar pomeni, da je za rezultate tega postopka zaslužen samo formaldehid, ki vpliva na to, da molekule reagirajo z beljakovinami v laseh in keratin je samo odlična marketinška zgodba, ki prodaja nego.

Seveda se to nanaša samo na ta del nege, ki naj bi zdržal več mesecev, sicer keratin dokazano regenerira poškodovane lase.

Zato…

Brazilsko feniranje las – DA ali NE?

Kot ste verjetno že same ugotovile, na to vprašanje ne obstaja enostaven odgovor ali odgovor brez dvoma. Namen tega prispevka ni v tem, da vas popolnima odvrne od keratinske nege las ali da vas prepriča, da je postopek popolnoma zdrav. Namen je, da se predstavijo vsa dejstva, na podlagi katerih se boste lažje odločile.

Preden se odločite za keratinsko nego, potrudite se, da dobite čim več informacij o salonu ter o strokovnosti in usposobljenosti oseb, ki izvajajo ta postopek, o proizvodih, ki jih uporabljajo in obvezno bodite pozorne na to, da nižja cena nege ni povezana s slabimi izdelki.

Ena stvar je gotova: ni pomembno, koliko se boste informirali o tej negi, brale forume, prisluhnile izkušnjam drugih, na koncu je enako pri vseh ostalih negah, zgodba je vedno ena in ista: toliko kot je zadovoljnih strank, toliko je tudi nezadovoljnih.